Τετάρτη 13 Μαΐου 2009

Ζιζέλ!!! Τα παιδιά μας, με τις εξαιρετικές τους πολιτιστικές ενασχολήσεις, μας κάνουν υπερήφανους και μας συγκινούν. Εύγε Μαρίλια!






Η «Ζιζέλ» είναι ένα από τα παλαιότερα μπαλέτα, το οποίο έκανε το ντεμπούτο του στη θεατρική σκηνή του Παρισιού το 1841. Επιπλέον, ήταν από τα πρώτα μπαλέτα στα οποία η χορεύτρια εμφανίστηκε με φόρεμα που κάλυπτε το σώμα μόνο μέχρι τις γάμπες. Την υπόθεση του δίπρακτου μπαλέτου εμπνεύστηκαν ο Θεόφιλος Γκοτιέ και ο Ζιλ-Ανρί Βερνουά ντε Σεν-Ζορζ, όταν διάβασαν το έργο του Χάινριχ Χάινε «De l' Allemagne», που αναφέρεται σε μύθο σλαβικής καταγωγής. Ο Γκοτιέ εντυπωσιάστηκε από μια περιγραφή του Χάινε γύρω από κάποια ιδιότυπα, θηλυκού γένους πνεύματα της νύχτας, που πιέζουν τους άνδρες να χορεύουν ώσπου να πεθάνουν από εξάντληση.

Η πρώτη πράξη του μπαλέτου εκτυλίσσεται σε ένα μεσαιωνικό χωριό του Ρήνου. Η Ζιζέλ είναι μια νεαρή χωρική που ερωτεύεται τον αριστοκράτη Αλμπρεχτ, αγνοώντας την πραγματική καταγωγή του. Η αποκάλυψη της ταυτότητας, καθώς και του αρραβώνα του, οδηγεί τη Ζιζέλ στην τρέλα. Την επόμενη στιγμή η ηρωίδα αυτοκτονεί με το σπαθί του αγαπημένου της. Στη δεύτερη πράξη εμφανίζεται σαν ξωτικό αλλά, αντίθετα με τις αιμοδιψείς αδελφές της, δεν έχει καμία πρόθεση εκδίκησης. Η απόλυτη αγάπη της προστατεύει τον Αλμπρεχτ, ώσπου η αυγή απογυμνώνει τα ξωτικά (βιλς) από την καταστρεπτική τους δύναμη... Τη σύνθεση της μουσικής έγραψε ο Αντόλφ Αντάμ.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΜΠΡΑΒΟ ΜΑΡΙΛΙΑ!!
ΦΟΙΒΟΣ

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια Μαρίλια. Είσαι και η πρώτη μπαλαρίνα
Θεία Μαρίνα