Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009

Το εξαιρετικό «Βίαιο Σύμπαν» που είδαμε στο Πλανητάριο...



Προσκρούσεις μετεώρων και αστεροειδών σε πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, καταιγίδες διαττόντων και αστρικές εκρήξεις κυριαρχούν στη θόλο του Πλανηταρίου.

ΜIA εντυπωσιακή περιήγηση στο σύμπαν και δη στο βίαιο ιστορικό της γέννησης, αλλά και της εξέλιξής του επιφυλάσσει η πρώτη παραγωγή του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ευγενίδειου Ιδρύματος για το νέο έτος.

Στο «Βίαιο Σύμπαν» τα «ολοζώντανα» τρισδιάστατα γραφικά μιας μεγάλης ομάδας Ελλήνων και ξένων δημιουργών, η υπέροχη μουσική του Πέτρου Χατζηγεωργίου και το μοναδικό σενάριο του Διονύση Π. Σιμόπουλου συναντώνται με τις τεχνικές και δημιουργικές δυνατότητες που παρέχουν τα σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα και οι νέες τεχνολογίες, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να κερδίζει το θεατή, να κεντρίζει το νου και την ψυχή του, μετατρέποντας τον όχι σε απλό αποδέκτη γνώσης, αλλά σε άμεσο «συμμέτοχο» στην όλη δράση.

Στην πρόσκαιρη ζωή μας πάνω στη Γη τίποτε δεν μας φαίνεται τόσο μόνιμο και σταθερό όσο τ' άστρα στον ουρανό. Χρόνια και χρόνια τώρα, τα ίδια άστρα, στους ίδιους αστερισμούς, λαμπυρίζουν σταθερά και αξιόπιστα όσο και ο Ηλιος. Τα πάντα εκεί επάνω μοιάζουν αναλλοίωτα, γαλήνια και ειρηνικά!

Κι όμως όλα όσα βλέπουμε δεν είναι παρά μια καλοστημένη απάτη! Γιατί αν επιχειρούσαμε ένα ταξίδι ανάμεσα στα άστρα, δεν θα βρίσκαμε ένα ήρεμο κι αναλλοίωτο σύμπαν, αλλά θα ανακαλύπταμε απτές αποδείξεις για το αντίθετο: μια συνεχή δημιουργία και καταστροφή σ' ένα εξαιρετικά «Βίαιο σύμπαν»...



Η απατηλή γαλήνη του σύμπαντος, οι βίαιες διαδικασίες που το καθορίζουν και το κινούν, κυριαρχούν στα 40 λεπτά της νέας ψηφιακής παράστασης στο Πλανητάριο. Το «Βίαιο σύμπαν», αυτό το εικονικό ταξίδι στα άστρα, επιφυλάσσει δυνατές εικόνες: ρεαλιστικές εικόνες ηλιακών εκρήξεων, προσκρούσεις μετεώρων και αστεροειδών σε πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, καταιγίδες διαττόντων, αστρικές εκρήξεις, πλανητικές αλλά και γαλαξιακές συγκρούσεις.

Η εμπειρία που αποκομίζει ο θεατής είναι μοναδική, καθώς συνδυάζει μια σπάνια κινηματογραφική και εικαστική διήγηση με την επιστημονική επιμόρφωση που φέρει την εγκυρότητα του Ευγενίδειου Ιδρύματος. Η παρακολούθηση της ψηφιακής παράστασης είναι ιδανική τόσο για μικρούς όσο και για μεγάλους θεατές που για περίπου 40 λεπτά νιώθουν τα ίδια συναισθήματα, το ίδιο δέος.

* Στο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ευγενίδειου Ιδρύματος, Λεωφ. Συγγρού 387, Π. Φάληρο, είσοδος από οδό Πεντέλης 11, τηλ.: 210-9469600.

Πηγή: Καθημερινή

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009

Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2009

Dai Dudu, Li Tiezi, Zhang An: "Discussing the Divine Comedy with Dante"


"Discussing the Divine Comedy with Dante"
Painting by Dai Dudu, Li Tiezi, Zhang An - 2006


Όλα τα πρόσωπα εδώ ένα προς ένα Μια θαυμάσια άσκηση για τα παιδιά αλλά και για τους μεγάλους... να φρεσκάρουμε γνώση και μνήμη. :)

Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2009

- Τί είναι αυτό; - Σπουργίτης πατέρα...


Μικρού Μήκους, Μεγάλης Αξίας, από πατέρα και γιο Πιλάβιο! Και δεν είναι το θέμα μας η ασθένεια της εποχής, όπως είπε ο σκηνοθέτης και ο εξαίρετος ηθοποιός Παναγιώτης Μπουγιούρης στον ΑΝΤ1 σήμερα. Το θέμα είναι η τρυφερότητα και η υπομονή που ξεχνάμε να δώσουμε στους αγαπημένους μας... Μπράβο στους συντελεστές! Χίλια μπράβο! Στους χαλεπούς καιρούς της εκποίησης των αισθημάτων και της έκπτωσης των αξιών, η ταινία σας είναι ποίηση και μάθημα ζωής!

Παίζουν
Νίκος Ζωιόπουλος
Παναγιώτης Μπουγιούρης


Σκηνοθεσία
Κωνσταντίνος Πιλάβιος

Σενάριο
Νίκος Πιλάβιος
Κωνσταντίνος Πιλάβιος

Διεύθυνση Φωτογραφίας
Ζωή Μαντά

Μουσική
Χρήστος Τριανταφύλλου

Φωνητικά
Μαριαστέλλα Τζανουδάκη

3D Animation
Γιώργος Σπυρόπουλος

Μακιγιάζ
Ζωή Νοταρά

Ήχος
Θοδωρής Μπαμπούρης

Μιξάζ
Κώστας Βαρυμποπιώτης

Βοηθός Σκηνοθέτη
Χρήστος Ζαχαράκης

Βοηθός Οπερατέρ
Φώτης Σκουρλέτης